S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom počítači / zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

NOVINKY

arr3Sudy na mieruV prípade záujmu o sudy s objemom nad 50 litrov nás prosím kontaktujte telefonicky alebo e-mailom... arr3Návod na použitieUmiestnite sud na stojan a nasaďte kohútik do čelného otvoru, stačí našrubovať ak sa jedná o...

TOVAR V AKCII

naša cena 250,00 EUR
skladom
naša cena 160,00 EUR
skladom
bežná cena 169,00 EUR
naša cena 100,00 EUR
skladom


3 tipy dubového dreva na výrobu sudov

3 tipy dubového dreva na výrobu sudov

 

Najdrahšie vína na svete sa vyrábajú zrením v dubových sudoch. Toto nie je názor, to je fakt. Päťdesiatka najdrahších vín na svete je nejakým spôsobom starnutá v dube. Dub je kľúčovou a často prehliadanou zložkou vo svete kvalitného vína. Všetko od typu, veľkosti, veku, zrna a úpravy dubového suda výrazne ovplyvňuje hotové víno. Pozrime sa bližšie na tri hlavné druhy dubov používaných na zrenie.

 

Francúzsky dub

Dubové lesy vo Francúzsku sú zdrojom niekoľkých druhov európskych dubov vrátane bieleho duba používaného na výrobu vína. Dub francúzsky (Quercus robur) je bežný v celej Európe. Lesy používané pre sudový dub sú vyberané pre ich jemnozrnné konzistentné drevo. Predovšetkým dobre vyrobené sudy z Alliers, Vosges a Tronçais dosahujú najvyššie ceny. Dub Limousin je vhodnejší na zrenie koňaku, armaňaku, sherry a whisky.

 

Francúzsky dub je veľmi obľúbený pre prémiové vína zrejúce v dube. Má tendenciu pridávať aromatické zlúčeniny jemnejším spôsobom ako ostatné druhy duba. Pinot Noir a Chardonnay sa ideálne hodia k francúzskemu dubu, pretože „nasávajú“ chuť ľahšie ako iné odrody (napríklad Cabernet Sauvignon).

 

Americký dub

V Amerike je veľa druhov dubov, ale na výrobu vína sa používa americký biely dub (Quercus alba). Quercus alba rastie vo východnej časti USA a bežne sa vyskytuje v Missouri. Vyrábajú sa hlavne sudy pre priemysel Bourbon. Kvôli dopytu vlastnia výrobcovia whisky lesy v Spojených štátoch. Americký dub má tendenciu byť menej žiadaný pre použitie v sudoch s vínom, no nájdu sa aj výnimky.

 

Americký dub dodáva veľa chuti. Odborníci na víno často opisujú príchute amerického dubu ako kokos a vanilku. Jedna vec je istá, dodáva drsnosť čistým, ovocným vínam z nového sveta. Príklady amerických výrobcov vína, ktorí presadzovali používanie amerického duba, zahŕňajú Silver Oak a 5 Star Cellars.

 

Dub maďarský / východoeurópsky dub

 

Maďarský a východoeurópsky dub je rovnaký druh duba ako francúzsky dub (Quercus robur). Stále viac východoeurópskych dubových sudov sa používa vo vinárskych závodoch na dubovanie vína. Je obľúbený na výrobu sudov, pretože je nápadne podobný francúzskemu dubu, ale stojí oveľa menej.

 

Maďarský a východoeurópsky dub mnohí radi používajú na plné odrody, ako sú Malbec a Petite Verdot. Veria, že vína sú dostatočne silné na to, aby „odolali“ bohatším orieškovým chutiam, ktoré drevo dodáva hotovému vínu. Európsky dub sa bežne považuje za stred medzi americkým a francúzskym dubom.

 

Použitie dubových sudov na skladovanie vína je ekologické, pretože lesy sú obnoviteľným zdrojom. Dubové sudy z kvalitného dreva možno používať až 100 rokov. Po prvých 2 - 3 použitiach prestane dubový sud ochucovať víno a považuje sa za „neutrálne“.

Vyberte si ručne robený dubový sud z našej ponuky.

 

 

MzE2ZTlhYT