S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom počítači / zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.
Ok

NOVINKY

arr3Sudy na mieruV prípade záujmu o sudy s objemom nad 50 litrov nás prosím kontaktujte telefonicky alebo e-mailom... arr3Návod na použitie  Umiestnite sud na stojan a nasaďte kohútik do čelného otvoru, stačí našrubovať ak sa jedná...

NAJPREDÁVANEJŠIE



Návod na použitie

 

Umiestnite sud na stojan a nasaďte kohútik do čelného otvoru, stačí našrubovať ak sa jedná o mosadzný, ak o drevený treba ho nabiť a kohútiky následne vycentrovať. Potom sa musí sud zavodniť vodou. Prvý deň nalejte do suda cca 30% objemu vody a ďalší deň vylejte. Druhý deň dolejte do 65% objemu a ďalší deň vylejte. Tretí deň naplňte sud do plna a nechajte 2 dni. Postup zopakujte 2-3 krát. V tejto dobe môže sud presakovať. Keď prestane presakovať a voda odtekať, vyprázdnite ho a opäť vypláchnite. Teraz je sud pripravený na naplnenie vínom alebo pálenkou.

Sudy nemožno zalievať horúcou alebo vriacou vodou.

 

Svetlý a tmavý odtieň

Svetlý odtieň je prirodzený od výroby. Odtieň dreva sudu si viete doladiť natretím 100% -ným repkovým olejom, pričom Vám drevo stmavne a vynikne štruktúra dreva. Po zavodnení je potrebné sud OŠETRIŤ včelím voskom pomocou teplovzdušnej pištole alebo nalakovaním.

 

Plnenie suda vínom alebo destilátom ( pálenkou ) 

Keď plníte sud, naplňte jeho objem úplne, aby sa vytlačil vzduch. Zátku jemne vložte do plniaceho otvoru. Nikdy zátku netlačte silou, môže dôjsť k poškodeniu sudu. Pokiaľ vo vnútri suda zostane veľa vzduchu, môže narušiť proces starnutia.   

 

Obnova Vášho suda 

Pokiaľ chcete sud po prvom použití použiť znovu, môže potrebovať obnovu. Tá by sa mala vykonávať vždy, ak v sude zreje víno. Naplňte sud čistiacim roztokom, ako je potrebné (sóda) alebo Barolkleen / 454g na 22,5l vody / a nechajte sud 2 -3 dni roztok. Potom sud dôkladne vypláchnite a môžete plniť.      

 

Skladovanie suda 

Sudy sa musia skladovať na chladnom a vlhkom mieste ( najlepšie pivnica ), teplota 8-14C, maximálne do 18C.Sudy na destilát, víno, vedrá a sudy na vodu, ktoré momentálne nie sú používané, je potrebné naplniť vodou aspoň do 1/5 ich objemu. Vyššie teploty, prievan, alebo klimatizácie sudy vysuší a poškodí, alebo úplne zničí. Na takto poškodené sudy neposkytujeme záruku. Behom zrenia sud časť tekutiny absorbuje, časť sa jej vyparí. Zvyčajne je to asi 5- 10% za 1 rok- tomuto javu sa hovorí, Anjelský podiel. Čím vyššia teplota, tým väčšia strata.   

 

Údržba Vášho suda 

Po nejakej dobe bude vonkajšia strana Vášho suda vyzerať opotrebovane. Jemne obrúste sud jemným brúsnym papierom. Zotrite nečistoty jemnou handričkou. Sudy, ktoré necháte bez tekutiny, budú rýchlo vysychať. Pokiaľ sa to stane, začnite s procesom starostlivosť / obnovy / znovu od začiatku.

 

YmVmY