S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Kliknutím na tlačítko "Souhlasím" souhlasíte s použitím preferenčních, statistických i marketingových cookies pro nás i naše partnery. Funkční cookies jsou v rámci zachování funkčnosti webu používány po celou dobu procházení webem. Podrobné informace a nastavení ke cookies najdete zde.

NOVINKY

arr3Sudy na mieruV prípade záujmu o sudy s objemom nad 50 litrov nás prosím kontaktujte telefonicky alebo e-mailom... arr3Návod na použitieUmiestnite sud na stojan a nasaďte kohútik do čelného otvoru, stačí našrubovať ak sa jedná o...

TOVAR V AKCII

naša cena 460,00 EUR
skladom
akcia
naša cena 1 120,00 EUR
skladom
akcia
top produkt
bežná cena 169,00 EUR
naša cena 100,00 EUR
skladom
akcia

ANKETA

Ako sa vám páči nový vzhľad eshopu?

Veľmi pekný 26% Môže byť 25% Nič moc 25% Škaredý, starý vzhľad bol krajší 23%


Rôzne druhy dubového dreva používaných na výrobu alkoholu

Rôzne druhy dubového dreva používaných na výrobu alkoholu

 

Pri výrobe alkoholu sú preferované 2 primárne druhy: Quercus alba alebo americký biely dub a Quercus petrea alebo európsky biely dub. Každý druh ponúka mierne odlišné chuťové profily.

 

Okrem toho, klíma, v ktorej dub rastie, tiež ovplyvňuje chuť. Napríklad vína zrejúce v Quercus petrea z francúzskeho Allieru budú chutiť inak ako vína zrejúce v Quercus petrea z pralesa Zemplen v Maďarsku.

 

Rozdiel medzi americkým a európskym (francúzskym) dubom

Hlavným rozlíšiteľným fyzikálnym rozdielom medzi druhmi vínneho duba je jeho hustota. Európsky dub má tendenciu byť hustejší (tesnejšie rozmiestnené prstence), o čom sa predpokladá, že dodáva vínu menej laktónov a kyslíka ako americký dub.

 

Všeobecne povedané, americký dub je ideálny pre odvážnejšie, štruktúrovanejšie vína (Cabernet Sauvignon, Petite Sirah), ktoré zvládnu robustné chute amerického dubu a prienik kyslíka, zatiaľ čo európsky dub je ideálny pre ľahšie vína (ako je Pinot Noir alebo Chardonnay), ktoré vyžadujú viac jemnosti.

 

Iné drevá používané na starnutie vína

Ľudia radi skúšajú, a tak v histórii víno zrelo v rôznych druhoch dreva s rôznym stupňom úspechu (predstavte si napríklad víno zrejúce v borovici!). Zistilo sa, že na starnutie vína dobre fungujú ešte tieto drevá:

 

  • gaštan Castanea sativa - poskytuje viac kyslíka, žiadny dubový laktón a zvýšený obsah guajakolu a vanilínu;
  • akácia Robinia pseudoacacia - možné zvýšené prenikanie kyslíka a žiadny dubový laktón;
  • dub iberský Quercus pyrenaica - ponúka viac kyslíka a zvýšené vanilkové tóny;
  • dub anglický Quercus robur - podobný ako Quercus petrea.

 

Dubové drevo sa ukázalo ako najlepšie a vyhráva pomyselnú súťaž o najlepšie drevo na výrobu vína. Dodáva vínu perfektnú chuť. Na jeden dub, ktorého rast trvá niekoľko desaťročí, sa dajú vyrobiť len asi 2 dubové sudy. Okrem toho, proces spracovania dreva do sudov vyžaduje veľkú zručnosť.

 

Vyberte si kvalitný dubový sud z našej ponuky.

 

Vytvorené systémom www.webareal.sk

NGJkM