NOVINKY
TOVAR V AKCII
NAJPREDÁVANEJŠIE
Rôzne druhy dubového dreva používaných na výrobu alkoholu
Pri výrobe alkoholu sú preferované 2 primárne druhy: Quercus alba alebo americký biely dub a Quercus petrea alebo európsky biely dub. Každý druh ponúka mierne odlišné chuťové profily.
Okrem toho, klíma, v ktorej dub rastie, tiež ovplyvňuje chuť. Napríklad vína zrejúce v Quercus petrea z francúzskeho Allieru budú chutiť inak ako vína zrejúce v Quercus petrea z pralesa Zemplen v Maďarsku.
Rozdiel medzi americkým a európskym (francúzskym) dubom
Hlavným rozlíšiteľným fyzikálnym rozdielom medzi druhmi vínneho duba je jeho hustota. Európsky dub má tendenciu byť hustejší (tesnejšie rozmiestnené prstence), o čom sa predpokladá, že dodáva vínu menej laktónov a kyslíka ako americký dub.
Všeobecne povedané, americký dub je ideálny pre odvážnejšie, štruktúrovanejšie vína (Cabernet Sauvignon, Petite Sirah), ktoré zvládnu robustné chute amerického dubu a prienik kyslíka, zatiaľ čo európsky dub je ideálny pre ľahšie vína (ako je Pinot Noir alebo Chardonnay), ktoré vyžadujú viac jemnosti.
Iné drevá používané na starnutie vína
Ľudia radi skúšajú, a tak v histórii víno zrelo v rôznych druhoch dreva s rôznym stupňom úspechu (predstavte si napríklad víno zrejúce v borovici!). Zistilo sa, že na starnutie vína dobre fungujú ešte tieto drevá:
Dubové drevo sa ukázalo ako najlepšie a vyhráva pomyselnú súťaž o najlepšie drevo na výrobu vína. Dodáva vínu perfektnú chuť. Na jeden dub, ktorého rast trvá niekoľko desaťročí, sa dajú vyrobiť len asi 2 dubové sudy. Okrem toho, proces spracovania dreva do sudov vyžaduje veľkú zručnosť.
Vyberte si kvalitný dubový sud z našej ponuky.