S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom počítači / zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

NOVINKY

arr3Sudy na mieruV prípade záujmu o sudy s objemom nad 50 litrov nás prosím kontaktujte telefonicky alebo e-mailom... arr3Návod na použitieUmiestnite sud na stojan a nasaďte kohútik do čelného otvoru, stačí našrubovať ak sa jedná o...

TOVAR V AKCII

bežná cena 179,00 EUR
naša cena 160,00 EUR
skladom
bežná cena 139,00 EUR
naša cena 119,00 EUR
skladom

NAJPREDÁVANEJŠIE

naša cena 1,40 EUR
skladom
naša cena 145,00 EUR
skladom


Rôzne druhy dubového dreva používaných na výrobu alkoholu

Rôzne druhy dubového dreva používaných na výrobu alkoholu

 

Pri výrobe alkoholu sú preferované 2 primárne druhy: Quercus alba alebo americký biely dub a Quercus petrea alebo európsky biely dub. Každý druh ponúka mierne odlišné chuťové profily.

 

Okrem toho, klíma, v ktorej dub rastie, tiež ovplyvňuje chuť. Napríklad vína zrejúce v Quercus petrea z francúzskeho Allieru budú chutiť inak ako vína zrejúce v Quercus petrea z pralesa Zemplen v Maďarsku.

 

Rozdiel medzi americkým a európskym (francúzskym) dubom

Hlavným rozlíšiteľným fyzikálnym rozdielom medzi druhmi vínneho duba je jeho hustota. Európsky dub má tendenciu byť hustejší (tesnejšie rozmiestnené prstence), o čom sa predpokladá, že dodáva vínu menej laktónov a kyslíka ako americký dub.

 

Všeobecne povedané, americký dub je ideálny pre odvážnejšie, štruktúrovanejšie vína (Cabernet Sauvignon, Petite Sirah), ktoré zvládnu robustné chute amerického dubu a prienik kyslíka, zatiaľ čo európsky dub je ideálny pre ľahšie vína (ako je Pinot Noir alebo Chardonnay), ktoré vyžadujú viac jemnosti.

 

Iné drevá používané na starnutie vína

Ľudia radi skúšajú, a tak v histórii víno zrelo v rôznych druhoch dreva s rôznym stupňom úspechu (predstavte si napríklad víno zrejúce v borovici!). Zistilo sa, že na starnutie vína dobre fungujú ešte tieto drevá:

 

  • gaštan Castanea sativa - poskytuje viac kyslíka, žiadny dubový laktón a zvýšený obsah guajakolu a vanilínu;
  • akácia Robinia pseudoacacia - možné zvýšené prenikanie kyslíka a žiadny dubový laktón;
  • dub iberský Quercus pyrenaica - ponúka viac kyslíka a zvýšené vanilkové tóny;
  • dub anglický Quercus robur - podobný ako Quercus petrea.

 

Dubové drevo sa ukázalo ako najlepšie a vyhráva pomyselnú súťaž o najlepšie drevo na výrobu vína. Dodáva vínu perfektnú chuť. Na jeden dub, ktorého rast trvá niekoľko desaťročí, sa dajú vyrobiť len asi 2 dubové sudy. Okrem toho, proces spracovania dreva do sudov vyžaduje veľkú zručnosť.

 

Vyberte si kvalitný dubový sud z našej ponuky.

 

YTczZWNl