S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Kliknutím na tlačítko "Souhlasím" souhlasíte s použitím preferenčních, statistických i marketingových cookies pro nás i naše partnery. Funkční cookies jsou v rámci zachování funkčnosti webu používány po celou dobu procházení webem. Podrobné informace a nastavení ke cookies najdete zde.

NOVINKY

arr3Sudy na mieruV prípade záujmu o sudy s objemom nad 50 litrov nás prosím kontaktujte telefonicky alebo e-mailom... arr3Návod na použitieUmiestnite sud na stojan a nasaďte kohútik do čelného otvoru, stačí našrubovať ak sa jedná o...

TOVAR V AKCII

naša cena 60,00 EUR
skladom
akcia
naša cena 0,90 EUR
skladom
akcia
naša cena 260,00 EUR
skladom
akcia

ANKETA

Ako sa vám páči nový vzhľad eshopu?

Veľmi pekný 27% Môže byť 25% Nič moc 25% Škaredý, starý vzhľad bol krajší 23%


Ako dubové sudy ovplyvňujú chuť alkoholu

Ako dubové sudy ovplyvňujú chuť alkoholu

 

Predtým, ako vznikli sklenené fľaše, sa väčšina vín skladovala a predávala v drevených sudoch. A hoci dnes už existujú rôzne nádoby na skladovanie a prepravu alkoholu, dubové sudy ostali neoddeliteľnou súčasťou moderného vinárstva. Povieme vám o rôznych druhoch sudov, ktoré sa používajú, a o tom, ako ovplyvňujú zrenie alkoholu a jeho chuť.

 

Dub ponúka tri hlavné benefity pre víno:

  1. Pomáha pridať chuťové zložky
  2. Umožňuje pomalé prenikanie kyslíka
  3. Poskytuje vhodné prostredie pre kvasenie

 

Na rozdiel od piva, víno nepovoľuje aromatické prísady (napr. koriander, pomarančová kôra atď.). Dub sa tak stal akceptovaným spôsobom, ako ovplyvniť chuť alkoholu. Po pridaní do alkoholu sa dubové príchute kombinujú s príchuťami alkoholu, čím vzniká široká škála nových potenciálnych chutí.

 

Vplyv dubového dreva na chuť alkoholu

Dubové drevo podľa toho, z akej lokality pochádza a o aký druh ide, dokáže samo o sebe pridať vínu chuť:

 

  • sušeného ovocia, mandlí, páleného cukru;
  • drevité, kokosové tóny;
  • korenie, klinček;
  • dymové tóny;
  • vanilka.

 

Rovnako ako pri čaji, extrakcia dubovej arómy sa znižuje a mení pri každom použití. Tiež si všimnete, že obdobia zrenia sa líšia v závislosti od preferencií vinára, ako aj od typu alkoholu. Vinári tak kombinujú nové, nepoužité sudy s tými staršími. To všetko pre to, aby dosiahli tú správnu chuť a dodali vínu šmrnc.

 

Tu je niekoľko príkladov:

 

  • Pinot Noir - 10 mesiacov v starých dubových barikových sudoch
  • Kalifornské Chardonnay - 13 mesiacov v nových dubových barikových sudoch
  • Brunello di Montalcino - 24 mesiacov vo veľkých použitých 1 000+ litrových botti z francúzskeho a slavónskeho dubu
  • Gran Reserva Rioja - 24 mesiacov v sude z 40 % amerického a 60 % francúzského dubu
  • Zinfandel - 17 mesiacov v nových barikových sudoch z 20 % francúzskeho, amerického a maďarského dubu

V dube je toho oveľa viac, než sa na prvý pohľad zdá. Objavte množstvo chutí dubových sudov z našej ponuky.

 

Vytvorené systémom www.webareal.sk

ZGVlZGIz