NOVINKY
TOVAR V AKCII
NAJPREDÁVANEJŠIE
Ako dubové sudy ovplyvňujú chuť alkoholu
Predtým, ako vznikli sklenené fľaše, sa väčšina vín skladovala a predávala v drevených sudoch. A hoci dnes už existujú rôzne nádoby na skladovanie a prepravu alkoholu, dubové sudy ostali neoddeliteľnou súčasťou moderného vinárstva. Povieme vám o rôznych druhoch sudov, ktoré sa používajú, a o tom, ako ovplyvňujú zrenie alkoholu a jeho chuť.
Dub ponúka tri hlavné benefity pre víno:
Na rozdiel od piva, víno nepovoľuje aromatické prísady (napr. koriander, pomarančová kôra atď.). Dub sa tak stal akceptovaným spôsobom, ako ovplyvniť chuť alkoholu. Po pridaní do alkoholu sa dubové príchute kombinujú s príchuťami alkoholu, čím vzniká široká škála nových potenciálnych chutí.
Vplyv dubového dreva na chuť alkoholu
Dubové drevo podľa toho, z akej lokality pochádza a o aký druh ide, dokáže samo o sebe pridať vínu chuť:
Rovnako ako pri čaji, extrakcia dubovej arómy sa znižuje a mení pri každom použití. Tiež si všimnete, že obdobia zrenia sa líšia v závislosti od preferencií vinára, ako aj od typu alkoholu. Vinári tak kombinujú nové, nepoužité sudy s tými staršími. To všetko pre to, aby dosiahli tú správnu chuť a dodali vínu šmrnc.
Tu je niekoľko príkladov:
V dube je toho oveľa viac, než sa na prvý pohľad zdá. Objavte množstvo chutí dubových sudov z našej ponuky.